söndag, oktober 21, 2007

Policy för mansgrisar


"Nästa generation Stureplan" finns det något som kallas. För ungdomar i denna generation arrangeras specialfester som ska ge en försmak av Stureplans nöjesliv. Och vilken försmak! DN skrev häromdagen om festerna där tjejer går runt halvnakna och passar upp på fullt påklädda killar.

Jag tänker att det är skönt att problemet uppmärksammas. Samtidigt är det lite typiskt att det är tjejernas beteende som hamnar i fokus. En del ställen har till exempel infört en klädpolicy. Förhoppningsvis kan det göra det lättare för tjejerna att bryta mot de vrickade förväntningarna som finns på dem, men samtidigt är det orättvist - och högst ineffektivt - att inte angripa problemet vid sin kärna: killarna.

Killarna måste ta sitt ansvar. Festerna visar tydligt var makten ligger: killarna har kläder - tjejerna har inte kläder, killarna är subjekt - tjejerna är objekt. Det bör också finnas policys som gör det lättare för dem att bryta mot förväntningarna. Lättare att inte bete sig som om alla killar vore dumma, heterosexuella mansgrisar. Är det verkligen så de egentligen vill att de och vi andra besnoppade människor ska uppfattas? Jag ryser i alla fall själv vid tanken på att bli förknippad med den bilden.

Inga kommentarer: